Farebné spestrenie jedál z vašej záhrady


V kuchyni sa jedlé kvety používajú už dávno. Pred tisíckami rokov, mnoho kultúr využívalo tieto farebné výtvory prírody do svojich jedál a používajú sa dodnes.
Kvety vídavame v šalátoch, na tortách a samozrejme v čajoch, no používajú sa aj omnoho kreatívnejšie.

borůvky

Nie všetky sú však jedlé, preto si musíte byť vždy istý, že ten, čo idete jesť poznáte a nie je jedovatý. Nezbierajte ich na miestach, kde sa nachádzajú škodlivé chemikálie a pesticídy. Najlepšie je, trhať ich ráno, keď sú plné vody.
Najdlhšie vám kvety vydržia, ak ich umiestnite na vlhkú papierovú utierku, do vzduchotesnej nádoby, a dáte do chladničky.

Borák lekársky

– krásny modrý kvet, ktorého chuť pripomína uhorku
– používa sa preto do šalátov, limonád, ale aj na ozdobu torty
– posilňuje naše srdce
– je to jednoročná rastlina, ale každý rok sa znovu vysemení
– pripravuje sa z neho pochúťka tak, že jeho listy sa vypražia v cestíčku
– z rastliny sa získava olej

Nechtík lekársky

– chuť je podobná šafranu
– výborný na prípravu ryže, ktorú chcete mať sfarbenú do žlta, a obohatenú o horkasto pikantnú chuť
– ozdobí aj vaše torty
– má široké využitie, napríklad aj v kozmetike
– je liečivý, pôsobí aj ako antibiotikum a je liek na množstvo chorôb

Ruža

– vďaka jej vôni sa využíva najmä v kozmetike, no má aj skvelú chuť
– pôsobí hojivo, napomáha tráveniu, čistí a rozjasňuje pleť
– pomáha pri bolestiach v krku, pri ochoreniach srdca, či pľúc
– jej lupienky môžete zamiešať do zmrzliny, smoothie, alebo použiť ako ozdobu na torty
– zdraviu prospešný je aj kúpeľ s lupienkami ruže

květ

Cuketový kvet

– výborne chutí, napríklad plnený a zapečený alebo grilovaný, alebo smažený v cestíčku
– žiarivo žlté kvety je najlepšie vypestovať vo svojej záhrade, pretože sa v obchodoch ťažšie zháňajú
– môžete ich natrhať aj do šalátu, alebo pridať do zeleninového jedla, najmä na oživenie

Ohodnoťte příspěvek