NETRADIČNÉ BYLINKY V KUCHYNI


Pestovať sa dá veľké množstvo rozmanitých bylín ale predovšetkým by ste mali vedieť aké chute a vôňe máte radi a podľa toho zvoliť vhodné rastlinky. V našich končinách sú bežné tradičné druhy byliniek, ktoré sa postupom času udomácnili v našich kuchyniach a často ich využívame pri varení či pečení.
Čo tak ale vyskúšať niečo nové, exotické, objaviť nový svet fantastických chutí a vôní s ktorými možno očaríte kamarátov, známych?

letní kuchyně
 
Agastache anýzová(agastache foeniculum)
Táto príbuzná mäty má listy a kvety mätovo-anýzovej chuti a vône. Je to trvalka a jej fialové klasnaté kvety obľubujú v lete včely.
Pestovanie:na jar odoberáme odrezky alebo rozsádzame, prípadne koncom zimy sejeme semienka do kvetináča a sadenice potom vysádzame na slnečné alebo polotienisté miesto.
Použitie: listy a kvety pre ich špecifickú chuť pridávame do šalátov alebo varíme z nich čaj

koření
 
Krvavec (sanguisorba minor)
Táto veľmi málo známa trvalka sa môže veľmi dobre kombinovať s rôznymi listovými druhmi šalátov, dodáva im totiž uhorkovú príchuť.
Pestovanie: semená sa na jar vysievajú do črepníkov alebo priamo do záhrady. Krvavec obľubuje slnečné miesto alebo polotieň a nie je veľmi náročný na pôdu. Kvetné púčiky je vhodné zaštipovať aby sa podporila tvorba listov.
Použitie:čerstvé listy pridávame do šalátov
 
Muraja Koenigová(murraya koenigii)
Opadavý stromček s originálnym názvom je možné v našich podmienkach pestovať ako letničku. Najvhodnejší spôsob je v kvetináči, ktorý na zimu premiestňujeme dovnútra. Čerstvé listy majú citrusovo-pižmovú vôňu.
Pestovanie: v tropických oblastiach odkiaľ pochádza sa pestuje buď zo semien alebo z polovyzretých odrezkov koncom jari alebo leta. Obľubuje slnečné a teplé miesto a výdatnú zálievku.
Použitie: čerstvé alebo mrazené listy (vo svojej krajine známe aj ako kari patta alebo meetha neem) sa používajú na dochutenie vegetariánskych jedál, k bravčovému mäsu alebo do rôznych mäsových plniek

vaření
 
Sumach pálkový(rhus typhina)
Rastie na lúkach v lesoch a na opustených miestach ako vysoký ker. Zvykne sa pestovať ako solitér v záhradách pre svoju typickú baldachýnovú korunu.
Pestovanie: semená vysievame skoro na jar na priame slnko alebo do presvetleného tieňa. Sumachu sa darí aj v chudobnejších pôdach. Koreňové výhonky sú invazívne takže sa dá rozmnožovať aj koreňovými odkopkami.
Použitie: z rastliny sa používajú semenné hlávky, buď celé alebo mleté alebo po namočení z nich extrahujeme šťavu, ktorá dodá jedlám príjemnú ovocnú chuť. Zo sušených hlávok sa pripravuje upokojujúci čaj alebo sa ním posýpajú chlebové placky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup