Čo nakupujú vegetariáni, vegáni a vitariáni


Pribúda ľudí, ktorí sa rozhodli stravovať sa inak, rozhodli sa nejesť mäso alebo rovno všetky živočíšne produkty vrátane vajec, medu a mlieka. Zmeniť stravovanie nie je ťažké, chce to len odhodlanie a pevnú vôľu.
 
Vegetariáni:
·         Ich základným princípom je vyradenie mäsa zo svojho jedálnička.
·         Niektorí vegetariáni mäso nevylučujú úplne, vyhýbajú sa napríklad len konzumácii čerstvých más, ale hydinu a ryby jedia.
·         K vegetariánskemu spôsobu života môže viesť obyčajná nechuť k mäsu, ale aj etické a náboženské presvedčenie, nesúhlas so zabíjaním zvierat alebo snaha začať sa stravovať zdravo.
·         Výhodou vegetariánstva je väčšia konzumácia vlákniny a menej živočíšnych tukov.
·         Je však dôležité dať si pozor na dostatočný príjem bielkovín, minerálnych prvkov, ako je železo a zinok a tiež vitamínu D.

vegetariáni

Vegáni:
·         Vegáni vyraďujú z nákupného košíka ako mäso, tak všetky ostatné živočíšne produkty. Nekonzumujú teda ani vajíčka, mlieko ani včelí med.
·         Vegáni nakupujú predovšetkým strukoviny, obilniny, orechy, semená, ovocie, zeleninu, huby a rôzne bylinky.
·         Vegánska strava je zdravá vďaka veľkému množstvu prijímaných rastlinných bielkovín, vitamínov a antioxidantov zo zeleniny.
·         Telu však môže chýbať vitamín B12, ktorý sa nachádza len v živočíšnej strave.

Vitariáni:
·         Vitariáni konzumujú len rastlinnú stravu, ktorá ešte navyše prešla teplotou vyššou ako 42 stupňov Celzia.
·         Vitariáni veria, že tepelnou úpravou zničia všetky, pre ich telo, škodlivé látky.
·         Najväčšiu časť ich jedálnička tvorí ovocie, zelenina, orechy a semienka.
·         Nevýhodou tohto stravovania je väčšia časová náročnosť na prípravu ich jedál.

salát
 
Výživoví poradcovia varujú pred prílišnou konzumáciou živočíšnych tukov, preto vegetariánstvo a vegánstvo považujú za zdravú alternatívu. Dôvodom môže byť to, že si uvedomujú, že klasická strava môže viesť k civilizačným chorobám súvisiacich s vysokým príjmom energie, nasýtených tukov a jednoduchých cukrov. To prináša ischemické choroby srdca, vysoký krvný tlak, cukrovku, žlčníkové ťažkosti alebo obezitu.